Project G-kracht van CTO wint Wablieft-prijs 2011

Op 18 november reikte Wablieft de 14de Wablieft-prijs voor Duidelijke Taal uit. Wablieft koos dit jaar een krachtig project als winnaar.

Wablieft reikt ieder jaar de Wablieft-prijs uit. Hiermee bekroont het projecten, organisaties of personen die duidelijke taal gebruiken om informatie toegankelijk te maken. Enkele vorige winnaars zijn het project Luisterogen (2010), de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten (2009) en Hendrik Vos en Rob Heirbaut met hun boek ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt’ (2008).

De hele school voor meer geletterdheid

De Wablieft-prijs 2011 gaat naar het coachingsproject G-kracht van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de K.U.Leuven. Een groot aantal jongeren in het BSO (Beroeps Secundair Onderwijs) en in het DBSO (Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs) scoort ruim onvoldoende op lees- en schrijfvaardigheden. G-kracht zet de hele school in, zowel vakleerkrachten, directie en taalbeleidscoördinatoren, om het lees- en schrijfniveau van jongeren in BSO en TSO te verhogen.

G-kracht werkt

Schrijven en lezen hoeven niet beperkt te blijven tot lessen Nederlands. Dankzij G-kracht lezen leerlingen voeding-verzorging in hun praktijklessen bijvoorbeeld over de twee manieren om te testen of een ei nog vers is. Ze doen zelf de proef, waarna ze verslag maken van hun experiment. G-kracht daagt leerlingen dus uit om te schrijven, lezen en rekenen zoals ze later in beroepsleven zullen moeten doen. Het project liep twee jaar op tien scholen in Vlaanderen en haalde bemoedigende resultaten: de leerlingen scoorden opmerkelijk beter bij lezen en schrijven. Die verdienste bekronen we daarom graag met de Wablieft-prijs 2011.

Het juryrapport kan u hieronder downloaden.

Document(en): 
Datum: 
18/11/2011
Tags: